מה לעשות כשהתינוק שלך לא ישן טוב, לא רגוע ועצבני?

יועץ התפתחותי עם נועם גונן

כאימא טרייה, בעיקר בילד/ה ראשון את מוצאת את עצמך עם היצור החדש הזה בבית, מסתכלת עליו בוכה ולא מבינה למה זה לא בא עם הוראות הפעלה. איזה נחמד זה היה אם מישהו יכל להגיד לנו איך להרגיע את התינוק/ת שלנו? איך לעזור לו/ה לישון יותר טוב, לבכות פחות, להתפתח יותר מהר ונכון. מסתבר שיש. קוראים לזה יעוץ התפתחותי. כשגפן הייתה לא רגועה, לא ישנה טוב, בכתה מתוך שינה ובכלל נראתה חסרת נוחות ותזזיתית. פניתי לנועם גונן, יועצת התפתחותית שנמצאת 15 שנה בתחום ומאז התינוקת שלי יותר רגועה וחייכנית.

בלילות הראשונים כולנו ישנו. זה מה שתינוקות עושים בתקופה של בית החולים. הם מותשים מהלידה (כמעט כמוך) וכל מה שהם רוצים לעשות זה לישון ולאכול.

כשמגיעים הביתה מגלים פתאום שהכול משתנה. הכוח שלהם מתחזק, הם רגישים יותר ומודעים יותר.

בהתחלה הייתי מסתכלת על גפן ישנה ומידי פעם היא הייתה בוכה מתוך שינה. התבאסתי בשבילה. זה היה נראה כאילו יש לה סיוטים כל הזמן ועם אפקט המורו שהקפיץ אותה בכל בכי, היא התעוררה לא מעט.
הרגשתי שאני חייבת למצוא דרך לעזור לה להירגע.

את נועם (אמא לגילי בת ה8) פגשתי עוד בהריון. החוויה שלי ממנה הייתה כל כך נעימה שכשהגיעה השעה כל כך שמחתי לשתף איתה פעולה ולהפגיש אותה עם גפן.

מעבר ליעוץ התפתחותי ושינה, נועם גם בעלת תואר במחול לגיל הרך ומלמדת את זה. חייה סובבים תנועה, ילדים ותינוקות ואי אפשר שלא לראות כמה היא עושה את זה מאהבה.

מה זה טונוס שרירים גבוה?

גפן נולדה עם שרירים חזקים. אתלטית משו.
כשהיא נולדה ושמו אותה עלי, היא הייתה על הבטן, דחפה עם הידיים את בית החזה והרימה את הראש כדי להסתכל לי ישר בעיניים. הייתי בהלם! קראתי לאחיות ולרופאה שיסתכלו כי איזה תינוקת מרימה את הראש ככה שנייה אחרי שיצאה מהרחם?!

תינוקת עם טונוס שרירים גבוה…

טונוס גבוה מתבטא בדרך כלל בנוקשות קפיצות, תנועתיות. (למשל אגרופים וידיים ממש קפוצות. המון התמתחויות. חוסר יכולת להניח את הראש ועוד).

זה לא מפחיד ולא, התינוק שלך לא מקולקל אם זה מה שיש לו. זה פשוט אומר שצריך ללמד אותו איך להרפות.

אצל נועם בקליניקה

גפן הייתה בת חודש וחצי באותו יום שישי כשהגענו לקליניקה של נועם בתל אביב. (כן, לקח לי מלא זמן לכתוב, החלמת לידה וזה, אז לא לשפוט…) נועם קיבלה אותנו בחיבוק נעים וחיוך מלא. במשך החצי שעה הראשונה בערך היא שאלה אותנו הרבה שאלות כמו ‘איך הייתה הלידה?’ ‘איך גפן ישנה?’ ‘איך נראה סדר היום שלה?’ וכל מה שיכל לעזור לה להכיר אותה (ואותנו) טוב יותר.

אחר כך עברנו למשטח הפעילות והיא בדקה אותה קצת. ראתה איך היא מגיבה, איך היא לוחצת, איך היא על הבטן, איך היא יוצרת קשר עין, וככה היא למדה אותה והבינה מה היא צריכה.

היא הדגימה לנו כל מיני פעילויות ותרגילים כדי לעזור לה ולהתפתחות שלה (מעקב אחרי חפצים, איך להעביר אותה מנח ושהייה על הבטן למשל). תרגילים להרפיה שלה (מתיחות וליטופים, עירסול, עיטוף). גפן ממש נהנתה ויחסית לחודש וחצי עם זמן ערנות של בקושי חצי שעה, היא הייתה ערנית, חייכנית ושיתפה פעולה נהדר.

טקס בוקר התפתחותי

בסוף הפגישה נועם סיכמה לנו את כל התרגילים על דף ומאז אני עושה אותם לגפן כל בוקר. זה חלק מטקס הבוקר שלנו. אנחנו צוחקות ושרות ומתמתחות. אם לשפוט לפי החיוכים שלה, נראה לי שגפן ממש נהנית מזה.
ראיתי את השינוי על גפן מאוד מהר. היא הפסיקה לבכות מתוך שינה (חוץ מתקופת הגזים כמובן, אבל עם זה אין הרבה מה לעשות). היא יותר רפויה. היא עוקבת אחרי חפצים מדהים! שוכבת על הבטן גם רבע שעה רצוף ומחזיקה את הגוף שלה מעולה.

כמובן שעכשיו יש דברים נוספים שצריך לעבוד עליהם כמו שינה יותר מסודרת, הנחת ראש, התהפכויות וזחילה. אני יודעת שלכל אלה יש תרגילים מתאימים שאפשר לעשות לה אז אני זוממת על עוד פגישה עם נועם בקרוב…

אם עוד לא השתכנעתם- למה צריך יעוץ התפתחותי?

התינוק רק יצא לאוויר העולם, הרבה מהקשיים וחוסר הנוחות שלהם נובע מתחושת הבלבול וחוסר הביטחון.
יעוץ התפתחותי עוזר לנו ללמוד אותם, להרגיע אותם, לפתח אותם. עוזר להם להרגיש את תחושת הביטחון שהייתה להם ברחם, נותן להם את היכולת להרפות, להיות נינוחים ולהתאקלם לשינויים של החיים.
זה עוזר לנו לתת לתינוק את התנאים האידאליים להתפתח לפי הצרכים שלו.

כל תינוק נולד אחרת ולכל אחד יש צרכים שונים. תינוק קפוץ ותזזיתי צריך ללמוד להרפות בעוד תינוק רפוי צריך ללמוד להתחזק. חשוב לדעת מה התינוק שלך צריך ולהתאים לו את התרגילים המתאימים. ככה הוא ישן יותר טוב, יאכל יותר טוב, יגדל ויתפתח יותר טוב.

מתי מתחילים?

כדאי להגיע ליעוץ התפתחותי כדי “לפתור” את הבעיות עוד לפני שהן קורות.

נועם מספרת שבשיעורי המחול שהיא מלמדת, היא רואה את ה”בעיות” האלה שלא טופלו בהתחלה. אם היו מלמדים אותם מההתחלה את ההחזקה הנכונה, התנועה הנכונה, הדרך הכי טובה להרפות או לנוע, זה לא היה נמשך לגיל יותר מאוחר.

כמה שתגיעו בשלב יותר מוקדם- יעזור לכם להקל עליהם את המעבר לעולם בשלב יותר מוקדם.

פחות מהבדידות שבהורות

הסיבה הכי טובה בעיני ללכת לייעוץ התפתחותי, בעיקר בילד ראשון זה כי זה מרגיע אותנו ההורים.
זה גורם לנו להרגיש שאנחנו לא לבד בעולם, שיש מישהי שמבינה מה צריך לעשות, מדריכה אותך ומייעצת לך.

מישהי שנותנת לך סוג של ספר הוראות הפעלה…

ואם ממש בא לכן להפיג את הבדידות יש לה גם סדנאות מעולות 😉

נתראה בקרוב!

שתפו

Share on email
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest

כתיבת תגובה

סגירת תפריט
דילוג לתוכן