רבנות או לא? מה זה רפורמי? איך מתחתנים ב2018?

בשביל חלקנו זה לא מצב מובן מאליו שפשוט חותמים ברבנות, בוחרים רב אורתודוקסי כלשהו, עושים את כל הפרוצדורה עם המקווה והדרכת כלה ושליחת עדים לרבנות, שולפים איזו כתובה מהבוידם וכל שאר הביורוקרטיה שבאה עם התהליך. לחלקנו יש הרבה שאלות לפני החופה- האם בכלל לחתום ברבנות? מה ההבדל בין רפורמי לאורתודוקסי? מה הזכויות שלי? ועוד מיני שאלות רבות.

חשוב לי להגיד שזה ממש לא פוסט שבא לשפוט את אלה שכן בוחרים בדרך של הרבנות, הכל בסדר, כל אחד והדרך שלו, כל אחד והאמונה שלה. הפוסט הזה בא בעיקר מהמקום שלי ובעיקר מהשאלות שהיו לי לפני. 

הכל מתחיל מהבית

אני אמנם באה מבית חילוני אבל יש לי אהבה למסורת.
אני אוהבת את הקידוש, אני אוהבת לחגוג את החגים עם המשפחה ואני מחוברת להיותי יהודיה אבל כשאני שואלת את אבא שלי אם הוא צם ביום כיפור הוא שואל אותי “למה? מה עשיתי?” במשפחה שלי קודם שואלים למה עושים לפני שעושים (ואצלי התשובה היא אף פעם לא “ככה” או “כי זה מה שכולם עושים”)
אני מהמפקפקים ואני מודה בזה.

מכאן הגיע הפוסט הזה, כי לי היו הרבה שאלות לפני הטקס ובמיוחד לאור העובדה שהבן זוג שלי לא היה באותו המקום שלי בדיוק ובא מרקע יותר דתי משלי, אז חקרתי, הרבה (וגם היה לי מספיק זמן, בכל זאת היינו מאורסים שנתיים) וחשבתי שאם זה מה שהיה לי, אני בטוחה שיש עוד כמוני. 

מה זה אומר בכלל לחתום ברבנות?

בעיני יש הבדל קודם כל בין הרבנות לדת. כמו שהיו נישואים בחו”ל עוד הרבה לפני שארץ ישראל הייתה קיימת (הרבנות האורתודוקסית בארץ נוסדה בשנת 1921) והנישואים האלה היו “כשרים” לכל דבר, ככה בעיני חתונה דתית היא “כשרה” גם אם היא לא עוברת דרך הרבנות.

עם הכרזת העצמאות של המדינה וההחלטה שהיא תתקיים בציוויון יהודי, הוחלט לתת לרבנות את המונופול על נישואים בארץ ולכן בשביל להיות מוכר במשרד הפנים צריך לעבור דרך הרבנות.
אם התחתנתם בחו”ל, הבאתם אישורים ונרשמתם במשרד הפנים זה אומר שאתם רשומים במשרד האוכלוסין כזוג נשוי ואם חלילה וחס אתם מתגרשים או שמשהו קורה לאחד מבני הזוג, לרבנות יש סמכות חקיקה מוחלטת עליכם ובשביל לעבור גירושים תצטרכו לעבור דרכם, גם אם עברתם את ההליך בבית דין אזרחי, כי רק להם יש את החותמת שיכולה להורות למדינה לשנות מעמד אזרחי מנשוי לגרוש.

למה אני בחרתי שלא להגיע לרבנות?

ושוב, אני מדגישה, אלה הסיבות למה אני החלטתי שלא לחתום שם, זה נכון לגבי, לא לגבי כולם. 

 – הרבנות הוא בעצם בית דין רבני שכל פסקי הדין שבו ניתנים לפי החוקים של ההלכה והתנ”ך, חוקים שאני בתור חילונית לא מכירה בכלל (למשל ידעתם שאם הגבר עקר, לפי הרבנות אסור לאישה לקבל תרומת זרע כי זה נחשב כמו בגידה?) ולרוב גם לא חיה לפיהם.

 – אני בת להורים גרושים ובמהלך התהליך הזה חוויתי את התסכול של אמא שלי מול המוסד הזה בו היא הרגישה שלא רואים אותה כשווה או חשובה, טקס הגירושין שהיה להם, היה מיושן ולא ברור ואמא שלי סיפרה על חוויה של השפלה מבחינתה. מצד שני אבא שלי בגירושים השניים שלו (כן, אני יודעת, אחלה נקודת פתיחה לחיי הנישואים שלי…) חווה את חוסר השוויון מהמקום השני בו הוא הרגיש שלא רואים אותו כהורה שווה ויש העדפה לאימא בכל מה שקשור לילדים ולמשמורת. התחושה שלי הייתה שמדובר במוסד שעדיין מתנהל בצורה פרימיטיבית, אם זה טוב או רע? זה בעיקר הרגיש לא מתאים בשבילי. 

 – האמונה העיקרית שלי היא להיות הבנאדם הכי טוב שאני יכולה, להבין שאני לא טובה יותר מאף אחד אחר וליצור סביבה בריאה ומקבלת עד כמה שאני יכולה. לצערי הרגשתי שכרגע הרבנות לא משדרת על אותו הגל. אני לא חושבת שנשים וגברים זה אותו דבר, ממש לא! אנחנו שונים מאוד! יש דברים שגברים עושים ושנשים לא עושות והפוך וזה תמיד יהיה ככה. אבל היי, זה לא אומר שמבחינת זכויות לא מגיע לנו לקבל את אותו דבר! מבחינת תנאי עבודה, רווחה, בריאות וכל דבר שקשור לזכויות אדם.
בכלל, אני חושבת שכל האזרחים במדינת ישראל צריכים לקבל את אותן זכויות, ללא שום קשר לגזע, עדה, דת והעדפה מינית (!), אך לצערי זאת לא אותה האמונה שקיימת בבית הדין הרבני.  לכן הרגשתי שבשבילי זאת תהיה פגיעה בעצמי ובחברים שלי אם אחתום במוסד שעדיין מייצג את ההפך מהערכים שלי. 

 – גם עם האופציות הידידותיות יותר כמו צוהר, עדיין צריך לעבור את כל הדרישות של הרבנות, עדיין צריך ללכת למקווה ולעבור הדרכת כלות (לכי תספרי לה שאת יודעת בהחלט מה לעשות בליל הכלולות אבל את גם מבינה שרוב הסיכויים שבאותו הלילה את פשוט תאבדי הכרה עם המחוך של השמלה פרום וחצי סיכות עדיין על הראש שלך והחצי השני פזור מסביבך כמו קונפטי, אז הסיכוי “לממש את הנישואים” הוא מאוד נמוך). עדיין צריך להביא להם את כל האישורים שההורים של שניכם יהודים וחתמו על כתובה ‘כשרה’ (בחלק מהמקרים של חברים שלי שלחו אותם גם עד הסבתא רבה רבה….) 

 – המחשבה האחרונה שלי הייתה שלא לחתום זה ‘הפיך’. כלומר שאם בעוד שנה או שנתיים או אפילו עשור או שניים נרצה לחתום ברבנות עדיין תהיה לנו האופציה אבל במידה ואחתום ברבנות, אין דרך חזרה, ‘זה במערכת’ מה שנקרא. 

כוס או מנורה? ידעתם שעושים את זה??

אני מעולם לא רציתי לחתום ברבנות, אני מודה שזה לא דיבר אלי מעולם בדיוק מאותן הסיבות שהסברתי קודם. אני תמיד חשבתי שהטקס שלי יהיה טקס שיוויני, אין שום צורך ברב, אפשר שמישהו שקרוב אלינו יערוך את הטקס, שנינו נדבר ונתחייב מתחת לחופה ושנינו נשים טבעות ואולי אפילו נשבור את הכוס ביחד (סתם הערת צד- ידעתם שיש כאלה ששמים נורה במקום כוס כדי שלא יהיה מצב שהחתן יפצע? עד עכשיו אין לי מושג מה שמו אצלנו). אבל כשהבן זוג שלך חושב לכיוון של חתונה דתית הדבר הכי הגיוני לעשות זה לבדוק גם את הצד השני. 

אז חקרתי עוד, חוץ משיחות עם אנשים דתיים, הלכנו גם לעורכת דין שמתמחה בדיני משפחה וביקשתי שתסביר לנו מה הזכויות שלנו אם נחתום ברבנות או במשפחה חדשה (אלטרנטיבה שצמחה בשנים האחרונות ונותנת תוקף משפטי לזוגות שלא רוצים לחתום ברבנות, כולל זוגות חד מיניים. חותמים על ‘תצהיר ידועים בציבור’ מול עורך דין נוטריון שלהם, הם מעבירים את המידע לביטוח לאומי מה שהופך אתכם למוכרים בציבור מבחינה משפטית וזה נותן לכם את אותן ההטבות שהכרה ממשרד הפנים תתן לכם, בנוסף אתם מקבלים כרטיס ‘תעודת זוגיות’ אותו אתם שמים בתעודת הזהות במקום הספח). מה שהעו”ד אמרה בסוף זה שאין לי מה לדאוג כי במדינת ישראל אין לי שום זכויות לא משנה איפה אני חותמת והדבר הכי טוב שהיא יכולה להמליץ עליו זה לנסח חוזה בין שני בני הזוג שיגן עלינו מכל הבחינות (דבר ששווה לעשות כשיש ילדים בסיפור, בשביל להגן עליהם בעיקר). 

אז מה עושים??

בסוף החלטנו להתפשר, כל אחד בא/ה לכיוון השני/ה ומצאנו את האמצע. הוא הסכים שלא לחתום ברבנות ואני הסכמתי לטקס דתי לחלוטין. 

מכיוון שהיה חשוב לי לכבד אותו, רציתי טקס שיעמוד בכל דרישות ההלכה, ככה שאם במידה ונרצה מתישהו לחתום ברבנות (מי יודע? אולי יום אחד הם יתקדמו לשנות האלפיים, אפשר עוד לקוות), לא תהיה לנו בעיה. 

בהתחלה מצאנו מישהו ששנינו אהבנו ורצינו שיחתן אותנו, אך לצערנו שבועיים לפני החתונה הבנו שזה לא הולך לקרות וככה ברגע האחרון מצאנו את עצמנו מחפשים עורך טקס. במהלך החיפוש דיברתי עם רבנים רפורמים ועם כל מיני תנועות, חלק ביקשו שנהיה רשומים באופן אזרחי, חלק אמרו שהם לא מוכנים לערוך טקס שהוא לא שיוויוני, כלומר שהם רוצים שגם לכלה יהיה תפקיד בטקס, חלק לא הגיעו מהעולם הדתי וחלק היום חילוניים לחלוטין, רובם גם לא היו פנויים בהתראה של שבועיים וככה לבסוף הגענו אל חן בן ברית שפירא  (כן! זה השם שלו! גאוני נכון? כמובן שהוא עושה גם בריתות) והאמת שלא יכלנו ליפול על מישהו יותר מתאים ממנו שיערוך לנו את הטקס.

מה זה עורך טקס?

חן הוא בחור דתי, הוא חי את חייו סביב הדת ובמשך שנים עורך טקסים דתיים מעבר לעבודתו בתחום הגרפי (הוא גם עיצב לנו הכתובה לפי ההזמנות שהכנתי).
נפגשנו בבית שלו, הכרנו את הבן המושלם שלו ואת אישתו המקסימה (והחילונית) ואני הרגשתי ישר רגועה. הרגשתי שהוא מיצג את מה שאני אוהבת בדת- את החום ואת המסורת.
הוא ענה על כל השאלות שלנו ויותר, הסביר לנו את כל החוקים של הטקס, מה כתוב בכתובה המקורית (שכתובה בארמית), הוא שלח לנו את כל החומרים וההנחיות וחיבר לנו טקס שאפשר לנו להיות הכי אנחנו שאפשר.
חן הסביר לנו שמבחינת ההלכה יש 3 חוקים שצריכים להיות כדי שהזוג יהיה נשוי –
1. שתהיה טבעת לאישה (אבל לא מתנגדת לשתי טבעות)
2. שתהיה כתובה (הסכם שיש בו לקיחת אחריות)
3. שני עדים זכרים שאינם קרובי משפחה (במקרה  שלנו היו יותר משניים והיו כמה עדות גם).

על כל החוקים האלה שמרנו.

הכתובה שלנו

אחרי ההנחיות שחן שלח לנו, ישבנו בבית עם כוס יין וניסחנו את הדברים החשובים לנו באמת. מבחינתי הכתובה הייתה החלק הכי מרגש מהחתונה. כי היא ייצגה את הבית שאנחנו רוצים להקים ביחד, את הערכים המשותפים והמטרות שלנו, הייתה הדדית ושנינו לקחנו בה חלק פעיל. על הכתובה חתמו חברים וחברות שלנו (מה שבתור אישה היה גם חלק מאוד מרגש מבחינתי).

 הטקס הקטן הזה לפני החופה היה כל כך משמעותי מבחינתי וגרם לי להרגיש שהאמת שלי הולכת איתי לאורך כל הדרך. 

כתובה בהזמנה אישית

הטקס שלנו

חן הציע לנו כמה חלופות לטקס וכמה ברכות שגם אני אוכל לומר אך לבקשתו של בן זוגי, בחרנו להמשיך עם הטקס הדתי בגרסתו הישנה ואני לא ברכתי במהלך הטקס. הייתי שלמה עם הבחירה הזאת בעיקר בגלל שהתחייבתי כבר בכתובה והיא הייתה הדדית ושוויונית וגם כי מבחינתי זה חלק מהנישואים- לדעת להתפשר.
לי היה חשוב לא לחתום ולו היה חשוב הטקס.

חן בן ברית שפירא היה בדיוק לעניין, הטקס לא היה ארוך וגם לא פספס כלום, הוא עבר על כל הברכות, עשה את זה בחן (כמו שמו) ובהומור. גם החתן אמר כמה מילים, מה שעשה את הטקס אפילו יותר אישי ובסופו גם הדתיים שבקהל ניגשו להחמיא לו עליו.

אני הרגשתי שניצחנו.

בסופו של דבר אני מודה שריגשה אותי המחשבה שאני עשיתי טקס כמו שאמא שלי עשתה וכמו שאמא שלה ואמא שלה וככה כבר כמה דורות.

האיש והעגיל

ולחן- תודה על הברית ותודה על הכל, מאחלת לך המשך חיים של אהבה ועשייה עם המשפחה המקסימה שיצרת. 

אם גם לכן יש חששות או שאלות לגבי הטקס שלכם, מקווה שהצלחתי לעזור קצת, אם לא, אני אשמח לנסות לענות על כל שאלה שיש לכן. 

*כל התמונות בפוסט צולמו על ידי יוני שרמן*

נתראה בקרוב!

שתפו

Share on email
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest

לפוסט הזה יש 3 תגובות

  1. שובל וגילי היקרים! תודה רבה על שבטחתם בי! על ששחררתם, על שהתפשרתם על אמצע הדרך, על שכיבדתם אחד את השניה ואחת את השני. ובעיקר על שזיכיתם אותי לעבור איתכם את החוויה המשמעותית הזאת.
    תודה רבה על הפרגון הבלתי נפסק!!!
    מאחל לכם עוד שנים רבות של משמעויות והגשמה!
    ולעצמי – עוד זוגות רבים כמוכם!
    וקדימה – לשמחות הבאות! 🙂
    בן-בריתכם,
    חן בן-ברית שפירא.

    1. תודה לך! כבר אמרתי 🙂

  2. אמרת, ציירת, איירת, הנפשת ועכשיו כתבת גם פוסט… נו כמה עוד אפשר 😉

כתיבת תגובה

סגירת תפריט
דילוג לתוכן